Arepas z bananami typu plantan i kawałkami steka oraz ostrym sosem tzatziki

45MIN
Czas przygotowania
45MIN
Czas gotowania
24
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 10

Składniki

  • Arepas z plantanami:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe plantany (obrane i pokrojone w drobną kostkę)
  • 350 ml mleka
  • 350 ml wody
  • 125 g niesolonego masła
  • 450 g białej mąki kukurydzianej (masarepa)
  • 1½ łyżeczki Sól morska
  • Pikantny sos tzatziki:
  • 1 mała papryczka habanero lub chili (długości ok. 2,5 cm, bez łodyżki)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki Sól morska
  • 200 g pomidorów gałązkowych (pokrojonych na drobne kawałki i bez nasion)
  • 75 g ogórków (pokrojonych i bez nasion)
  • 3 cebule dymki (drobno posiekane)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Stek:
  • 450 g steku bavette
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka grubo mielonego Pieprz czarny mielony w torebce
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki Czosnek granulowany w torebce
  • ½ łyżeczki Oregano w torebce
  • ½ czerwonej cebuli (posiekanej w cienkie plasterki)

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce