Pieprz czarny mielony w torebce

Pieprz to jagoda wiecznie zielonego pnącza, uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu...

Pieprz to jagoda wiecznie zielonego pnącza, uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu do momentu, gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej, głównie w wierzchniej warstwie owocu, piperyny - alkaloidu, wpływającego dobroczynnie na proces trawienia. 

Pieprz czarny mielony jest powszechnie używaną przyprawą. Dodaje się go do mięs, wędlin, pasztetów i ryb. Przyprawia się nim sałatki, dania z warzyw, jaj i serów, a także ciepłe i zimne sosy. Zawsze dodaje się go pod koniec przyrządzania potrawy.

Dowiedz się
więcej o... PIEPRZU

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Poprawia smak i wygląd gotowanych potraw.

  • Idealny do posypania truskawek z dodatkiem balsamicznego octu.

  • Można natrzeć stek przed smażeniem a na koniec dodać odrobinę śmietany aby uzyskać pyszny sos.

  • Idealny do posypania mięsa lub kurczaka przed grillowaniem bądź smażeniem.

  • Można dodać do tłuczonych ziemniaków aby nadać im bogaty pieprzny posmak.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084001038

Powiązane przepisy