Historia naszej firmy
Frank’s RedHot to kultowa amerykańska marka numer 1 w kategorii sosów ostrych w USA. Od 2018 roku obecna jest w Polsce, a już od ponad 100 lat podkręca ostrość i smak szerokiej gamy produktów, czym zasłużyła na miano światowego lidera. I to właśnie sos tej marki jest sekretnym składnikiem oryginalnych amerykańskich skrzydełek Buffalo.
Marka Kamis, znana na polskich stołach i słynąca z wysokiej jakości produktów nieustannie poszerza swoją ofertę, aby odpowiadać na potrzeby konsumentów. Produkty Kamis to nie tylko aromatyczne zioła, przyprawy i wyspecjalizowane mieszkanki przypraw, ale także popularne musztardy, octy i ketchupy, panierki i marynaty oraz dodatki do wypieków i deserów.
O McCormick Polska S.A.
McCormick & Company, Inc.
W 2023 roku, już po raz siódmy, McCormick zajął 1. miejsce w kategorii firma w sektorze żywnościowym oraz 22 miejsce w ogólnym rankingu najbardziej zrównoważonych firm, prowadzonym przez Corporate Knights.
Jakość – zawsze i wszędzie na pierwszym miejscu
W McCormick wiemy, że wykorzystywane w naszej pracy składniki smakowe zależą od różnych warunków środowiska naturalnego, dlatego tak potrzebne jest staranne, rozważne i spójne podejście. Nasze składniki pozyskujemy od ponad stu lat z rozwijających się obszarów tropikalnych i podzwrotnikowych, dlatego mamy duże doświadczenie w rozpoznawaniu potencjalnych zagrożeń. Wiemy, jak najlepiej zapewnić produktom McCormick najwyższą jakość. Wychodzimy z założenia, że zapewnianie jakości to kluczowe zadanie McCormick, dlatego nasze systemy, procesy i działania należą do najbardziej restrykcyjnych w branży. Co to oznacza? Badamy nie tylko gotowe produkty – z taką samą uwagą testujemy również składniki wykorzystywane do ich produkcji.
Jakość wpisana jest w DNA McCormick. Naszym celem jest proaktywne zapobieganie wszelkim możliwym zagrożeniom jakości i likwidowanie ich. Działania zapobiegawcze, do których zaliczamy edukację, zaczynamy od najdalszego ogniwa, czyli często w krajach pochodzenia naszych składników. Ponadto dysponujemy środkami interwencyjnymi, które obejmują sprawdzanie, testowanie i przeprowadzanie ocen naszych produktów. Oprócz tego posiadamy system reagowania. Czas i wysiłki, jakie wkładamy w działania zapobiegawcze, to z punktu widzenia naszej działalności dobra inwestycja.
A oto najistotniejsze przykłady naszego zaangażowania na rzecz najwyższych standardów jakości:
- nasze inwestycje w jakość są największe w całej branży przypraw i mieszanek przyprawowych. Należymy do elitarnej na skalę świata grupy firm, które uzyskały najwyższą ocenę „3” w certyfikacji jakości Safe Quality Food,
- opracowaliśmy czysty, bezpieczny i naturalny system pasteryzacji parowej ziół i przypraw, który został zaprojektowany w taki sposób, by przetwarzane składniki nie traciły na jakości i zachowywały swoje właściwości,
- co roku przeprowadzamy kilka milionów analiz składników i produktów.
Odpowiedzialność spoczywa na wszystkich
W McCormick wyznajemy zasadę, że zapewnianie jakości nie należy do obowiązków konkretnego działu czy zespołu, ale jest ono nieodłącznie wpisane w kulturę pracy wszystkich naszych pracowników. W naszym przekonaniu zapewnianie jakości nie polega tylko na badaniu końcowego produktu – nasze proaktywne podejście zakładające ciągłe ulepszanie oznacza, że troszczymy się o jakość od samego początku łańcucha dostaw, na wszystkich jego etapach.
Komitet Zarządzania Ryzykiem Przedsiębiorstwa na szczeblu kierowniczym, którego działania podkreślają znaczenie jakości dla McCormick, stoi na straży ochrony marki, czystości, jakości i bezpieczeństwa naszych produktów. Członkowie komitetu dokładają starań, by wykrywać i likwidować wszelkie potencjalne zagrożenia, które mogłyby wpłynąć na należytą jakość naszych produktów.
Nasze zaangażowanie, którego smak poczujesz w naszych produktach od Wielkiej Brytanii po Republikę Południowej Afryki i od Stanów Zjednoczonych po Chiny, widać w inwestycjach na rzecz bezpieczeństwa, dzięki którym nasze zakłady uzyskują certyfikaty Global Food Safety Standards. Choć standardy jakości mogą nosić różne nazwy (ISO 2200, BRC, SQF), wszystkie mają ten sam cel: zapewniają niezależny system regulacyjny, w ramach którego przedsiębiorstwa dbają o bezpieczeństwo żywności oraz stosują systemy zarządzania jakością, które odpowiadają przyjętym w kraju i na świecie przepisom i wymogom.
McCormick ma na świecie 20 obiektów, którym przyznano 25 certyfikatów jakości. W ramach certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) podczas audytów restrykcyjnie kontroluje się również doświadczenie i kwalifikacje audytora oraz systemu audytowego – takiej procedury nie stosuje się przy innych audytach przeprowadzanych przez podmioty trzecie. Audyty GFSI skonstruowane są w taki sposób, by lepiej sprawdzać, czy stosowane produkty, procesy i systemy gwarantują konsumentom bezpieczeństwo i wysoką jakość żywności.
Dla dostawców
Dane na fakturze
Faktury za towary zakupione przez McCormick Polska S.A. i świadczone nam usługi powinny być wystawiane i przesyłane w oryginale na adres:
McCormick Polska S.A.
ul. Malinowa 18/20, Stefanowo
05-552 Wólka Kosowska
NIP 522-010-23-08
Numer zamówienia na fakturze
Systemem księgowania płatności za zakup towarów i usług stosowany w McCormick Polska S.A. wymaga podania na fakturze wewnętrznego numeru zamówienia (tzw. Purchase Order, PO).
Numer zamówienia otrzymają Państwo w momencie składania zamówienia od naszego pracownika, który jest odpowiedzialny za zakup.
Numer PO prosimy umieścić na fakturze lub innych dokumentach księgowych - przyspieszy to obieg faktury w systemie księgowym i pozwoli na terminowe realizowanie płatności.
Jeżeli Państwa system księgowy uniemożliwia wpisanie numeru PO na fakturze, prosimy dopisać tę informację odręcznie na wydruku oryginału faktury.
Kontakt
Wszelkie pytania o status płatności prosimy kierować:
- na adres mailowy: p2p@mccormick.com
- lub pod numer telefonu + 48 42 290 76 00.
Skąd bierzemy nasze przyprawy
Skąd przyprawy trafiają na talerze?
Prawdziwe piękno przypraw Kamisa tkwi w tym, że możesz je kupić w miejscowym supermarkecie i zaledwie kilka godzin później delektować się smakiem, któremu możesz zaufać. Jednak podróż na półki sklepowe jest długa i usiana surowymi kontrolami jakości. Poniżej nieco bardziej szczegółowo opisujemy drogę, którą przebywają przyprawy, zanim trafią na talerze.
Kamis jest ekspertem w zakresie przypraw od 1991 roku. Co więcej, od 2011 roku korzystamy także z bogatego doświadczenia naszej spółki-matki, firmy McCormick, światowego lidera na rynku przypraw, który od początku XIX wieku sprowadza najlepsze przyprawy i zioła z 40 subtropikalnych i tropikalnych krajów rozwijających się. Nasze dążenie do najwyższej jakości znajduje odzwierciedlenie w całej naszej firmie. Wszystko zaczyna się już u źródła, kiedy uczymy rolników i hodowców, jak dbać o zioła, by były jak najtrwalsze. Pokazujemy im także procesy, dzięki którym ich produkty będzie charakteryzować najwyższa jakość.
Naszych przypraw nie kupujemy zresztą od dowolnego dostawcy. W ciągu tych wszystkich lat działalności nawiązaliśmy bliską współpracę wyłącznie z najlepszymi dostawcami z całego świata. Dzięki temu udało nam się znaczne zbliżyć do źródła naszych produktów i w ten sposób wpływać na cały proces - z miejsca uprawy na patelnię.
Strategiczne, projakościowe podejście do globalnego pozyskiwania składników
Dział McCormick ds. globalnego pozyskiwania składników (McCormick Global Ingredients Limited) pozyskuje przyprawy i zioła z ponad czterdziestu krajów na świecie. Proces pozyskiwania składników zorganizowany jest zgodnie z ponad stuletnim doświadczeniem, jakie mamy w zaopatrywaniu branży przyprawowej. Zdobytą wiedzę specjalistyczną wykorzystujemy na co dzień, by wybierać najwyższej jakości przyprawy i zioła na świecie. Dzięki pracownikom tego zespołu udało nam się zawrzeć długoletnie strategiczne umowy z wieloma dostawcami oraz wybranymi społecznościami rolników.
Dysponujemy rozległą wiedzą na temat lokalnych warunków rolniczych i rynkowych wszystkich regionów, w których prowadzimy działalność. W ramach naszej strategii zapobiegawczej wciąż rozszerzamy naszą obecność w krajach pochodzenia składników, aby uzyskać jak najwyższe standardy jakości naszych produktów. Np. w Indiach współtworzymy spółki joint-venture zajmujące się produkcją czerwonej papryki, a w Indonezji – cynamonu, dzięki czemu możemy odpowiednio zarządzać łańcuchem dostaw składników od samego źródła.
Udało nam się wypracować kluczowe partnerstwa strategiczne również w innych krajach będących najważniejszymi producentami przypraw. Dzięki temu mamy lepszą sieć dostawców, którzy pomagają nam budować silne więzi ze społecznościami rolników i pomagają im na bieżąco doskonalić jakość i wydajność zbiorów.
Rosną nam wyjątkowi dostawcy
McCormick prowadzi aktywne działania, aby rozwinąć i utrzymać silną i rzetelną bazę dostawców. Dzięki temu mamy lepszy wgląd w pochodzenie naszych składników. Ścisłe stosunki z lokalnymi dostawcami zapewniają nam więcej możliwości doskonalenia jakości produktów na poziomie gospodarstw, co uzyskujemy np. poprzez działania edukacyjne mające na celu uświadomienie rolnikom, że proces szybkiego suszenia pozwala uniknąć ryzyka wystąpienia pleśni, a odpowiednie przechowywanie składników w suchych i bezpiecznych miejscach zapobiega ewentualnym zagrożeniom w przyszłości. Tego rodzaju edukacja oraz zarządzanie przez McCormick należytą jakością składników począwszy od kraju ich pochodzenia, a skończywszy na końcowym produkcie, pozwala rolnikom uzyskiwać lepsze i pewniejsze zbiory, co z kolei przyczynia się do rosnącego popytu na ich produkty oraz przynosi im większe dochody.
Strategia podatkowa