Przepis na makowiec

Tradycyjny makowiec zdobi polskie stoły w trakcie najróżniejszych świąt i rodzinnych imprez. Zobacz, jak przygotować go tak, aby zachwycił wszystkich Twoich bliskich. Mamy dla Ciebie dokładny przepis na makowiec, dzięki któremu krok po kroku przygotujesz ciasto drożdżowe, py... Tradycyjny makowiec zdobi polskie stoły w trakcie najróżniejszych świąt i rodzinnych imprez. Zobacz, jak przygotować go tak, aby zachwycił wszystkich Twoich bliskich. Mamy dla Ciebie dokładny przepis na makowiec, dzięki któremu krok po kroku przygotujesz ciasto drożdżowe, pyszną masę makową z bakaliami i idealny lukier na wierzch ciasta. Przekonaj się, jakie to proste! Czytaj więcej Czytaj mniej
2GODZ.
Czas przygotowania
40MIN
Czas gotowania
21
LICZBA SKŁADNIKÓW

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20 g suchych drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 6 żółtek
  • 1 Wanilia laska
  • szczypta Sól morska
  • Masa makowa
  • 500 g maku
  • 180 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka Cynamon mielony w torebce
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • Dodatkowo na lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy