Tradycyjny makowiec zdobi polskie stoły w trakcie najróżniejszych świąt i rodzinnych imprez. Zobacz, jak przygotować go tak, aby zachwycił wszystkich Twoich bliskich. Mamy dla Ciebie dokładny przepis na makowiec, dzięki któremu krok po kroku przygotujesz ciasto drożdżowe, py...
Czytaj więcej
Czytaj mniej
2GODZ.
Czas przygotowania
40MIN
Czas gotowania
21
LICZBA SKŁADNIKÓW
Składniki
- Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 20 g suchych drożdży
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek stołowych cukru
- 2 łyżki wódki
- 6 żółtek
- 1 Wanilia laska
- szczypta Sól morska
- Masa makowa
- 500 g maku
- 180 g cukru
- 80 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich
- 6 białek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Cynamon mielony w torebce
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- Dodatkowo na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki wody
Kluczowe produkty
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce