Keks to puszysty świąteczny wypiek z bakaliami, który możesz śmiało podawać również na co dzień — do kawy lub herbaty. W naszej wersji ciasto keks oblane jest czekoladową polewą, a wyjątkowy aromat nadają mu cukier waniliowy, skórka z cytryny i pomarańczy oraz kurkuma i cyna...
Czytaj więcej
Czytaj mniej
18
LICZBA SKŁADNIKÓW
Liczba porcji: 6-8
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki margaryny
- 100 g polewy czekoladowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 125 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki słodkiego czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 jajek
- 300 g masła
- 50 g grubo posiekanych orzechów
- 2 szczypta Kurkuma w torebce
- 1 łyżeczka Cynamon mielony w torebce
Kluczowe produkty
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce