Przepis na mazurek orzechowy

Słodki mazurek orzechowy to tradycyjna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Możesz go upiec z dowolnej okazji. Nasz przepis na mazurek orzechowy składa się z klasycznego kruchego spodu oraz dwóch mas: budyniowej i orzechowej. Sekretnym składnikiem jest sól morska, ... Słodki mazurek orzechowy to tradycyjna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Możesz go upiec z dowolnej okazji. Nasz przepis na mazurek orzechowy składa się z klasycznego kruchego spodu oraz dwóch mas: budyniowej i orzechowej. Sekretnym składnikiem jest sól morska, dzięki której ciasto mazurek orzechowy zyskuje delikatny posmak słonego karmelu. Czytaj więcej Czytaj mniej
15MIN
Czas przygotowania
30MIN
Czas gotowania
17
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 8

Składniki

  • Ciasto kruche migdałowe
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki ze zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • szczypta Sól morska
  • Masa orzechowa
  • 250 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryna w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • Masa budyniowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Cukier Z Wanilią
  • 2 żółtka
  • 400 g masła

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy