Cztery fakty o pietruszce
Intensywnie zielona i przepyszna pietruszka zwykle służy jako przybranie dań, jednak pod atrakcyjną powłoką kryje się znacznie więcej zalet. Oto cztery fakty, które przekonają...
Cztery fakty o pietruszce
Intensywnie zielona i przepyszna pietruszka zwykle służy jako przybranie dań, jednak pod atrakcyjną powłoką kryje się znacznie więcej zalet. Oto cztery fakty, które przekonają Cię o jej wspaniałych właściwościach:
- Nazwa pietruszka pochodzi od dwóch greckich słów: petrose oznaczającego skałę (gdyż zazwyczaj rośnie pośród kamieni) oraz selenium, czyli seler – można zatem powiedzieć, że pietruszka to „skalny seler”.
- Już w XVIII wieku używano jej jako przybrania, gdyż wierzono, że pietruszka odświeża oddech i neutralizuje nieprzyjemne zapachy. To dlatego często towarzyszy intensywnym smakom, takim jak czosnek czy ryba.
- Dobrze zbilansowane dania stymulują wszystkie receptory smaku, a smak pietruszki jest cierpki, aromatyczny, z lekką goryczką – pasuje do wszystkiego. Dzięki łagodnej goryczce świetnie nadaje się do gulaszy, zup i sosów.
- Powszechnie stosowana w kuchni śródziemnomorskiej, pietruszka jest głównym składnikiem wielu popularnych, orzeźwiających dań, jak salsa verde, tabbouleh, sos aioli czy pesto. Jest też najlepszą przyjaciółką sałatek.
Spróbuj pietruszki Kamisa z soczystym pstrągiem pieczonym w boczku.
Dowiedz się
więcej o... PIETRUSZCE
Więcej
Mniej