Czosnek to roślina pochodząca z Azji Środkowej, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od stuleci. Obecnie uprawiany nieomal na całym świecie. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany...
Czosnek to roślina pochodząca z Azji Środkowej, której zastosowanie kulinarne i lecznicze znane jest od stuleci. Obecnie uprawiany nieomal na całym świecie. Charakterystyczny piekący smak i ostry zapach czosnku spowodowany jest dużą zawartością olejków eterycznych, zawierających substancje o działaniu bakteriobójczym. Te właściwości czosnku znane były w Chinach już 4000 lat temu.
Czosnek i papryka, wchodzące w skład mieszanki, to typowe przyprawy kuchni hiszpańskiej, węgierskiej, greckiej i włoskiej. Dla wzbogacenia smaku Czosnek kolorowy w swym składzie zawiera ponadto: natkę pietruszki i koperek. Polecany zarówno, jako dodatek do drobiu, mięs duszonych i pieczonych, jak i podkreślenie walorów smakowych pasztetów, farszów, potraw z warzyw, jaj i serów. Wzbogaca aromat wszelkiego rodzaju zup i sosów oraz uatrakcyjnia smak i wygląd przygotowywanych sałatek i kanapek.
Więcej
Mniej