Chili w torebce

Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w...

Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny.

Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Stosowane jest do potraw mięsnych, ostrych sosów, warzyw. Przyprawia się nim gulasze, drób, ryby i małże. Chili jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, między innymi curry, oraz znanych sosów przyprawowych: chili, tabasco, sambal.

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

Zwiększa ostrość takich potraw, jak curry lub chilli con carne.

Świetna jako dodatek do pomidorowych sosów i risotto.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084002035

Powiązane przepisy