Przyprawę stanowią suszone liście kopru ogrodowego, rośliny pochodzącej ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i zachodniej Azji. Obecnie uprawia się go prawie na całym świecie. W średniowieczu koper był składnikiem wielu...
Przyprawę stanowią suszone liście kopru ogrodowego, rośliny pochodzącej ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i zachodniej Azji. Obecnie uprawia się go prawie na całym świecie. W średniowieczu koper był składnikiem wielu magicznych eliksirów, przypisywano mu m.in. moc ochronną przed czarną magią.
Koperek ma lekko korzenny smak i charakterystyczny, odświeżający zapach. Zawiera sole mineralne i witaminy: B1, B2, PP, C oraz witaminę A. Koperek pobudza zmysł powonienia i smaku oraz ułatwia trawienie.
Idealny jako dodatek do sałatek, młodej kapusty, ziemniaków, sosów, serów i jaj. Niezastąpiony w przetworach, takich jak ogórki kiszone, czy marynowane.
Dowiedz się
więcej o... KOPERKU
Więcej
Mniej