Czapki z głów przed bazylią: skromny bohater wśród ziół
To niepozorne zioło jest w istocie niezbędnym składnikiem wielu włoskich i śródziemnomorskich dań. Wzbogaca je o niezapomniany, głęboki aromat i smak...
Czapki z głów przed bazylią: skromny bohater wśród ziół
To niepozorne zioło jest w istocie niezbędnym składnikiem wielu włoskich i śródziemnomorskich dań. Wzbogaca je o niezapomniany, głęboki aromat i smak południowego ciepła.
Bazylia jest nieodzownym towarzyszem przepisów opierających się na pomidorach. To proste w użyciu zioło posiada niesamowitą moc - wystarczy, że dodasz ją do swojej pizzy lub makaronu, a uzyskasz ten specyficzny, włoski smak.
Nie przytłacza swoim pieprznymi półtonami i ziemistym aromatem innych smaków, a raczej nadaje im nową jakość. Świetnie się komponuje z innymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy oregano.
Możesz być pewny, że Twoi goście nie będą mogli oprzeć się daniom z dodatkiem aromatycznej bazylii, które im zaserwujesz.
Zapoznaj się z naszymi przepisami z bazylią i zwróć uwagę na to niepozorne zioło…
- Przygotuj bazyliowy olej do dressingów- połącz bazylię z ciepłym olejem i zostaw w zamkniętym pojemniku na kilka tygodni.
- Zanim wstawisz swoją pizzę margheritę do pieca, posyp ją bazylią.
Oto klasyka wzbogacona niezapomnianym aromatem.
Nadaj smak, który Ty lubisz – pomogą Ci w tym nasze kulinarne porady.
Dowiedz się
więcej o... BAZYLII
Więcej
Mniej