Pochodzący z północno-wschodniej Azji cynamon otrzymywany jest z kory młodych gałązek cynamonowca. Charakteryzuje go intensywny, korzenny zapach. W kuchni stosowany jest przede wszystkim w daniach słodkich, przetworach i deserach, nie...
Pochodzący z północno-wschodniej Azji cynamon otrzymywany jest z kory młodych gałązek cynamonowca. Charakteryzuje go intensywny, korzenny zapach. W kuchni stosowany jest przede wszystkim w daniach słodkich, przetworach i deserach, nie obędzie się baz niego chociażby tradycyjna szarlotka czy
krem kataloński. Cynamon świetnie komponuje się również z daniami mięsnymi, m.in. z jagnięciną, cielęciną, drobiem czy wołowiną. Przyprawę tę najczęściej stosuje się w formie rozdrobnionej (utłuczonej w moździerzu lub zmielonej. Jeśli jednak chcemy, by w naszym daniu rolę główną odgrywał właśnie cynamon kora będzie najlepszym wyborem.
Więcej
Mniej