Zachodnioafrykański Suya Spice, najbardziej znany jako popularny dodatek do szaszłyków, wytwarzany jest z imbiru, chilli i prażonych orzeszków ziemnych. Indyjski Gunpowder Spice (Milagai Podi) zawiera drobno zmielony, prażony dal, nasiona sezamu, chili i inne przyprawy, aby nadać potrawie doskonały smak końcowy.
SOS XO
Tradycyjny sos XO jest sosem z owoców morza o średniej ostrości, który został opracowany w Hongkongu w latach 80-tych i jest obecnie powszechnie stosowany w regionach na południu Chin oraz w całej Azji.
Ta przepełniona umami przyprawa to cały wachlarz smaków - pikantnego, wędzonego, słodkiego, ostrego i słonawego – które zostały uzyskane dzięki kluczowym składnikom, takim jak suszone krewetki, szynka peklowana, chili, cebula, olej i wiele innych.
Nazwa „XO”, która oznacza „bardzo stary” (tak jak koniak), informuje o jego pierwotnym przeznaczeniu jako smak luksusowy. Jego unikalna, gruboziarnista konsystencja przypomina raczej relish lub chutney, a nie typowy sos.
Pragniemy, aby nasz nowy sos XO używany był do potraw kuchni uliczej, potrawkuchni mieszanej, a nawet wegetariańskich. Sos XO jest gotowy, by stać się uniwersalną przyprawą.
SUYA SPICE
W ostatnich latach coraz poularniejsze stają się kluczowe afrykańskie smaki, takie jak arissa, peri peri i berbere, które utorowały drogę dla przyprawy Suya.
Teraz ta pożądana przyprawa znana jako dodatek do ostrych szaszłyków z Afryki Zachodniej pojawia się na całym świecie.
Przyprawa Suya, zazwyczaj zrobiona z imbiru, ostrego chili w proszku i mielonych prażonych orzeszków ziemnych, wnosi na stoły orzechowy smak i średnią ostrość.
PRZYPRAWA GUNPOWDER SPICE (MILAGAI PODI)
Jego oficjalna nazwa to Milagai Podi, co przekłada się na chili w proszku. Jednak „Gunpowder Spice” to nazwa najczęściej używana przez południowoindyjskich fanów jedzenia. Jest to sucha przyprawa zrobiona z gładko zmielonej prażonej soczewicy, nasion sezamu, chilli, kminku, kolendry i innych przypraw.
Chociaż nazwa wskazuje, że jest bardzo mocna, poziom jej ostrości może być różny w zależności od ilości użytych chili.
Ta mieszanka przypraw może być czarna, żółta, czerwona lub zielona, w zależności od tego, który dal i przyprawy zostały wkorzystane do jej stworzenia, zapewniając niesamowitą mieszankę zarówno smaku i koloru na talerzu.
Pierwotnie używano jej do przyprawiania pikantnych ciasteczek ryżowych, dosas, ryżu i makaronu. Teraz odkrywamy jaki naprawdę wszechstronny charakter posiada. Posyp obficie mieszanką każde danie w celu natychmiastowego wzmocnienia smaku.
*Znane również jako: Molaga Podi, mieszanka przypraw Idli Podi