Rosół Puebla Hot Pot z kremem z awokado

45MIN
Czas przygotowania
45MIN
Czas gotowania
24
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 10

Składniki

  • Bulion:
  • 2/3 łyżeczki Chili kruszone w słoiczku
  • 2 łyżeczki Papryka słodka w torebce
  • 2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
  • 2 łyżeczki Oregano w torebce
  • ½ łyżeczki Sól morska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 2 litr wywaru z kurczaka
  • 2x400 g krojonych pomidorów z puszki
  • sok z 1 limonki
  • Dodatki:
  • 2 świeże kolby kukurydzy (należy usunąć łupiny i pokroić w 5 grubych plastrów)
  • 450 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w bardzo cienkie paski
  • 1 kolczoch, obrany i pokrojony w słupki
  • Pasta z awokado:
  • ½ awokado (obranego, bez pestki i posiekanego na grube kawałki)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sok z ½ limonki
  • ¼ łyżeczki Sól morska
  • ¼ łyżeczki Czosnek granulowany w torebce
  • Do podania:
  • ser Cotija lub Queso Fresco (pokruszony)
  • awokado (pokrojone)
  • świeża kolendra (posiekana)
  • chrupiące paski tortilli lub chipsy z tortilli
  • tortille pszenne lub kukurydziane (do maczania)

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy