Papryka ostra w torebce

Papryka w proszku jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Ma aromatyczny zapach,...

Papryka w proszku jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Ma aromatyczny zapach, a smak - w zależności od gatunku - ostry i palący, lub łagodny i słodki. Papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej, meksykańskiej, indyjskiej. Wzmacnia odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.

Papryka ostra wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest także do zup, warzyw, sałatek, serów, aby nadać im ostrości i wyrazistości. Jest popularnym, aromatycznym barwnikiem spożywczym, doskonale barwi sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu. Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych.

Dowiedz się
więcej o... PAPRYCE CHILI

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Znakomicie sprawdza się w zapiekankach z wołowiny lub kurczaka.

  • Można posypać ser na toście aby dodać daniu ostrości.

  • Stosuje się jako przybranie do jajek z majonezem, ryżu, sałatek ziemniaczanych i zup.

  • Można dodać do pomidorowych sosów z chorizo aby uzyskać sos do makaronu w hiszpańskim stylu.

  • Idealna do węgierskich gulaszów.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084002028

Powiązane przepisy