Sól ziołowa w torebce

Już 2000 lat temu pisarz rzymski Pliniusz Starszy stwierdził: „dwie są rzeczy najważniejsze na świecie: słońce i sól”. Sól od wieków odgrywała szczególną rolę - przyprawy, czynnika konserwującego, a w...

Już 2000 lat temu pisarz rzymski Pliniusz Starszy stwierdził: „dwie są rzeczy najważniejsze na świecie: słońce i sól”. Sól od wieków odgrywała szczególną rolę - przyprawy, czynnika konserwującego, a w pewnych epokach nawet środka płatniczego. 

Obecnie również nie wyobrażamy sobie smaku większości potraw bez dodatku soli. Ogromnym urozmaiceniem przyrządzanych dań, będą przygotowane przez Kamis sole przyprawowe ze specjalnym dodatkiem soli jodowanej (połączenie tych dwóch składników ma działanie konserwujące). Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Jego niedobór w organizmie powoduje liczne i poważne zaburzenia w stanie zdrowia. Badania wykazują, że ludność niektórych regionów Polski zagrożona jest niedoborem jodu. Spożywanie soli o zwiększonej zawartości jodu, jest jednak niewskazane dla osób uczulonych na ten pierwiastek lub leczonych preparatami jodu. Nasza mieszanka zawiera 20% soli jodowanej (zawartość jodku potasu - 20 do 40 mg/kg soli).

Sól Ziołowa doskonale harmonizuje z sosami, sałatkami, surówkami oraz daniami z warzyw, mięs, ryb i grzybów.

Więcej Mniej

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084044011

Powiązane przepisy