Szafran nitki

Szafran otrzymuje się z krokusów. Potrzeba aż 150 tys. znamion tych kwiatów, by uzyskać 1 kg przyprawy, stąd jest to najcenniejsza przyprawa świata. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia...

Szafran otrzymuje się z krokusów. Potrzeba aż 150 tys. znamion tych kwiatów, by uzyskać 1 kg przyprawy, stąd jest to najcenniejsza przyprawa świata. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, aby nadać im niepowtarzalny smak. Chcąc w pełni wydobyć aromat i smak szafranu, nitki należy przed użyciem dokładnie rozkruszyć. Tak przygotowane można dodać do przygotowywanej potrawy. Oprócz głębi smaku, nitki szafranu doskonale nadają się do dekorowania dań.

Dowiedz się
więcej o... SZAFRANIE

Więcej Mniej

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084234139

Powiązane przepisy

Inne produkty